Színjátszók a vár árnyékában

2009-07-21

Az Illyefalván feledésre ítélt színjátszást hívta életre július 16-19-e között az Illisz és az IKE által megszervezett Kovászna Megyei Ifjúsági Amatõr Színjátszók Találkozója. A különbözõ településekrõl érkezõ diákok számos érdekes programon vettek részt, tréningek, csapatépítõ játékok zajlottak, színdarabokat adtak elõ a négy nap alatt, amelyek elõkészítésére két hónapuk volt.

 A találkozón 80 kovásznai, kézdivásárhelyi, kökösi, vargyasi és illyefalvi gyerek vett részt öt csapatot alkotva, köztük a legfiatalabb tizenkét, a legidõsebb huszonöt éves. Csütörtökön a megnyitó és a csoportok bemutatkozása után a kovásznai Kõrösi Csoma Sándor Diákszínpad elõadására került sor, pénteken egy játék révén a falu jelentõsebb épületeivel ismerkedtek meg, majd maszkot készítettek. Végül a kökösi Kabala Amatõr Színjátszó csoport elõadását tekintették meg, a napi program gitáresttel zárult.

A szombati nap improvizációs gyakorlattal indult, majd a kézdivásárhelyi Maskara Színjátszó csoport, a vargyasi és illyefalvi Amatõr Ifjúsági Színjátszó csoport elõadásával folytatódott. Vasárnap, a búcsúzás elõtt az elkészült maszkokat tekinthették meg, és kiértékelõt is tartottak. A tréningeken sepsiszentgyörgyi színészek vettek részt, mintegy „tüzelve“ a színházkedvelõ fiatalokat.

– Az egyik célunk az volt, hogy végre sor kerüljön egy ilyen jellegû találkozóra, a másik pedig a helyi színjátszókör felélesztése – mondta lapunknak Orbán Miklós, a rendezvény egyik szervezõje. – Ez megvalósult, mert a helyi fiatalok betanultak egy darabot, és úgy tûnik, a munka folytatódni fog Kalamár György helyi színész segítségével.
Illyefalván 1996-ban alakult színjátszó kör a református egyházon belül mûködõ ifjúsági csoporttal, a tizenöt-húsz fiatal elõadásaival nem csak Háromszék környékét, de a Kolozsvár körüli falvakat is bejárta, Aradig is eljutva. Néhány év múlva azonban megszûnt, azóta pedig a mostani találkozó volt az elsõ olyan megmozdulás, ami egy újabb helyi kör megalakulását sejteti.

Forrás: www.szekelyhirmondo.rovissza